top of page
MADE OF PLASTICS.jpg
ocean.jpg

SINOPSI "Made of plastic".

Al començament del vídeo es dona lloc a una introducció comedianta ja que el menú està fet a partir de plàstic representant menjars del dia a dia. D’aquesta manera es pot veure d’una forma molt més clara que per culpa dels humans, el mar està ple de plàstic en comptes de peixos, mariscos o altres éssers vius marins. Altres dades importants són que les persones estem contínuament ingerint plàstics, més detalladament 70.000 partícules de microplàstics a l’any.


De fet, aquesta dada és verificada per diferents estudis, un d’aquests va afirmar que s’han detectat plàstics en l’orina d’una vintena de personalitats, fet que comporta efectes negatius per a la nostra salut.


Tots els mars contenen plàstics, però el que més és el nostre, el Mar Mediterrani, ja que és un mar tancat amb la única sortida de l’Estret de Gibraltar.
Tot i així encara afirmem que tenim l’opció de canviar-ho si tots ens disposem a prendre en serio les mesures necessàries. De tots el plàstics que produïm, només es reciclen el 10%, de manera que cada any es llencen 10 milions de tones de plàstic als oceans i s’estima que al 2050 hi haurà més plàstic que no pas peixos. El reporter del programa decideix contactar amb un pescador, el qual li comenta que cada dia es recull moltíssim plàstic, segons el vídeo, aproximadament 5 caixes plenes. Els pescadors s’han arribat a trobar dipòsits de gas d’uns 5 metres fins a rentadores fins a motos, per tant han contactat amb diferents companyies que els proporcionen infraestructures per acumular les deixalles i amb tot el plàstic aconseguit fan productes com roba.
Una d’aquestes companyies és Ecoalf, que es dedica a produir roba través de les deixalles trobades al mar. La empresa va començar a treballar al Mediterrani però s’ha anat expandint fins a Tailàndia o Japó. El fundador d’aquesta empresa afirma que molta gent vol utilitzar productes sostenibles però el fet de que siguin més cars els frena. Per aquest motiu diu que la solució no es reciclar a una velocitat tan accelerada, sinó que la solució és deixar de generar tant residu, és a dir, deixar de consumir tant.


Per poder aturar aquesta situació cal que actuï tant el govern, imposant mesures per a la reducció del plàstic, com els ciutadans, reduint el consum del plàstic. El repte de un mes acumulant el plàstic que es fa servir crec que és una molt bona idea ja que ajuda a conscienciar sobre tot el que generem i com ho podem moderar per a fer el món un millor lloc on viure.

Un altre aspecte que es tracta en el vídeo és si de veritat els contenidor, en concret el groc de plàstic, són útils i en realitat la resposta no és la que tothom s’espera ja que l’home diu que encara que és de les úniques opcions per a contribuir en el reciclatge, no es rescaten tots els residus. Un cop els residus surten de les plantes de triatge, aquests els envien a altres gestors, que són els que s’encarreguen de seleccionar els materials que veritablement es poden utilitzar com a matèria prima en un procés industrial.


The Ocean Cleanup és una organització que té com a objectiu acabar amb una illa de plàstic d’unes 80.000 tones. Aquest sistema si és eficaç, només pot acabar amb el 3% dels plàstics del mar ja que l’altre 97% es troba a les costes o fins i tot a les profunditats dels oceans.


Avui dia, hi han famílies que col·laboren al repte de zero residus, una d’aquestes és la família que porta en davant el projecte @petitapetjada. Per complir el repte han de fer determinades accions com a comprar a granel, fer el pa o la pasta de dents o fins i tot utilitzar bolques de tela. No només aquesta és l’única manera d’ajudar a controlar aquesta situació, sinó que també existeixen els activistes com la Maria Serra, una activista catalana, que ajuda a conscienciar al mónsobre aquest nou canvi.

 ​

Iker 

bottom of page