top of page

Teoria Gaia

https://youtu.be/2_VSzqYwCns
 

gaia2.jpg
gaia.jpg

SINOPSI entrevista a James Lovelock.

James Lovelock és un científic independent, meteoròleg, químic atmosfèric, ambientalista a més de ser el pare de la Teoria gaia. En aquest enllaç trobareu una entrevista que se li van fer el 2004. Explicaré i comentaré algunes coses de les quals en parlen.

La teoria Gaia explica que la Terra és un superorganisme que s'autoregula per mantenir-se viu.


L'Eduard Punset, com a divulgador científic espanyol, li recorda la primera vegada i la primera imatge de la Terra des de l'espai. Mencionen un canvi en la manera de veure el lloc on vivim gràcies a aquest descobriment.
A l'actualitat podem contemplar tots els canvis espantosos que estan passant al medi ambient des de fa uns anys (el canvi climàtic).
Lovelock a aquesta entrevista explica que molts canvis encara no es podien veure, ja que no havíem fet tant de mal a la Terra. Que en algun moment, a conseqüència de les nostres accions (destrucció de l'atmosfera, de la supressió dels hàbitats naturals... ) que la Terra no aguantaria molt més sent explotada i ens adonaríem del meravellós que és el nostre hogar, potser aleshores ja sigui tard. És a dir, ja era previst que arribéssim a aquestes situacions. Aquesta teoria investiga sobre que no té sentit que la Terra estigui justament a la distància exacte del Sol perquè hi hagi vida. Que només és un planeta, sempre ho ha sigut i alguna cosa Hi ha hagut de passar perquè no evolucioni com tal (perdent aigua, fent-se desèrtic com Mart o Venus... ) en canvi, explica del fet que la VIDA s'ha encarregat que sigui un lloc habitable.


Es planteja que la capa d'ozó potser no és tan perillosa com es pensa, o potser ho és per als humans. L'atmosfera és la part que es pot veure, gairebé inflamable i si la composició fossi una altra diferent, explotaria, ja que és molt fràgil, però en canvi, perdura ("per què perdurarà tant? Com és possible?- es pregunta James Lovelock). Ha d'haver-hi alguna cosa que reguli la vida.


Anys enrere, ell ja deia que la vida estava començant a morir-se. A 60°C, el mar seria marró, només rates o cucs que es puguin amagar lluny de l'abrasador sol, se salvarien. Després, només quedarien bacteris... Som els mateixos humans qui generem CO2, estem fent mal el planeta, hem de trobar el benestar del lloc on vivim, no tant el nostre.


Ens proposa un canvi en la nostra manera de viure, en la de produir el menjar donant l'opció de la biotecnologia, la química o l'energia nuclear que no provoca mals a la Terra. L'Eduard parla amb Javier Armentia, un astrofísic que ens comenta que en 'escoltar la Teoria Gaia doncs ben bé és creïble, que potser fa uns anys es va produir una reacció química. Que fa temps els primers astrònoms ja investiguen la inestabilitat química que té l'atmosfera terrestre davant les temperatures altes de Venus o els baixos graus que arriba a tenir Mart.


La Terra té una font d'energia suficient, però al pas del temps la llum que arriba del Sol ha anat canviant la vida s'ha anat acostumant als canvis.

"El Sol ha augmentat un 30%, per què no ens torrem?" pregunta Punset. L'astrofísic Armentia, ens comenta que el Sol és una font d'energia completament individual al nostre planeta i diu que gran part d'aquest estava congelada, que l'augment o la pèrdua de la massa vegetal comporten canvis en la reflectividad de la Terra, de la pròpia atmosfera. Lovelock parla d'una presència de fums en una Terra primogènia que mantenien el raigs ultraviolats fora, com fa ara l'ozó.


L'Eva Barrero, Catedràtica Botànica i investigadora espanyola, explica que els processos de vida dels éssers vius, o de la Terra en si, no tenen cap propòsit. No hi ha ningú darrere que vulgui que així sigui o no. Tots tenen un cicle de vida que per si soles s'han creat i seguiran igual. Si alguna cosa falla ja n'hi ha mecanismes que estan con de recolç. D'aquestes i més curiositats parlen aquests científics. Serà veritat que el planeta es reguli per si mateixa? De debò la Terra és capaç de cuidar-se sola? En un principi sabem que l'ésser humà no va ser el primer ésser viu de la Terra, ni molt menys. Serem nosaltres els culpables que la vida s'estigui acabant o és el seu cicle també?


La teoria Gaia ens dona molt a pensar. Abans només era una hipòtesi, serà realitat? Seguirem atents a les observacions de James Lovelock, encara viu amb els seus cent anys i amb el seu equip d'investigació (físics, químics, biòlegs, científics... )

I estarem pendents de com ens expliquen la correlació de la situació actual pel Covid amb l'equilibri del planeta.

Bárbara V

bottom of page